;

ZA ONE KOJI RAZMIŠLJAJU

Samo oni koji misle doživljavaju svoj život. Pored onih koji ne misle život samo protiče.

18.03.2011.

Preuzmite kontrolu!

Da li ste ikada vidjeli nesretan cvijet ili hrast pod stresom? Jeste li ikada naišli na potištenog delfina, žabu koja ima problema sa samopoštovanjem, mačku koja ne može da se opusti ili pticu koja nosi u sebi mržnju i prezir? Jedine životinje koje mogu povremeno da dožive nešto slično negativnosti ili pokažu znake neurotičnog ponašanja su one koje žive u bliskom kontaktu sa ljudima pa se na taj način povezuju sa ljudskim umom i njegovim ludilom. Nijedan drugi oblik života na ovoj planeti ne zna za negativnost, samo ljudi, bas kao što ni jedan drugi oblik života ne skrnavi i ne truje zemlju koja ga hrani. Negativnost je potpuno neprirodna. Ona je duševni zagađivač.

Kao zamjena za odbacivanje negativne reakcije možete učiniti da ona nestane tako što ćete zamisliti sebe kako postajete prozirni za spoljašnji uzrok reakcije. Međutim, to je lakše reći, a teže uraditi. Svi mi mislimo da imamo pravo da se ljutimo kada je neko prema nama nepravedan. Često primjetim kako i sam na neke situacije neadekvatno reagujem, kada se neko ponaša prema meni na način na koji ja mislim da ne bi trebalo. Ipak, vrijedi se potruditi, radi sebe i ljudi oko nas, koji možda zbog naših nepromišljenih reakcija ispaštaju.

Neko vam, recimo, uputi nešto što je neuljudno ili smišljeno da vas povrijedi. Umjesto da se upustite u nesvjesnu reakciju i negativnost kao što su napad, odbrana ili povlačenje, vi puštate da to prođe pravo kroz vas. Nemojte pružati nikakav otpor. Kao da više nema nikoga ko će biti povrijeđen. To se naziva praštanje. Na taj način vi postajete nepovredivi. Vi i dalje možete reći toj osobi da je njeno ponašanje neprihvatljivo ako je to vaš izbor. Ali ta osoba više nema moć da kontroliše vaše unutrašnje stanje. Tada vi preuzimate kontrolu nad svojim stanjem. Preuzmite kontrolu! 

ZA ONE KOJI RAZMIŠLJAJU
free counters

BROJAČ POSJETA
47120

Powered by Blogger.ba


Myspace Cool Cards at WishAFriend.com