;

ZA ONE KOJI RAZMIŠLJAJU

Samo oni koji misle doživljavaju svoj život. Pored onih koji ne misle život samo protiče.

27.02.2011.

Svaki je dan, Dan žena!

Kad god se spomenu ženske uloge,  postavi se dilema: majka ili ljubavnica; zaposlena žena ili majka; kćerka ili supruga; tada za brojne žene počinje problem koji se često pretvori u paradoks – one preuzimaju sve više odgovornosti, izvršavaju sve više obaveza, ostvaruju se na sve više područja, a uživaju sve manje; pretvaraju se u servisne službe, sve dalje su od svojih potreba, sve više se osećaju krive, napete, opterećene brigama i još paradoksalnije: neuspješne i neostvarene. Jedna od apsurdnijih životnih zamki za žene otvara se dilemom: biti majka ili ljubavnica stavljajući te dvije vrlo bliske uloge u konflikt.

Ljubavnički i majčinski odnos nisu isključivi; to su samo različite vrste ljubavi i zadovoljenja različitih potreba; ljubavnistvo vodi u majčinstvo, a u zrelom braku ljubavni odnos dvoje odraslih ljudi podržava roditeljski odnos oba partnera prema djetetu; u još zrelijoj, novo biće još više povezuje partnere i produbljuje njihovu bliskost, nudeći zdrav model razvoja djetetu. Za dilemu majka ili ljubavnica nije odgovorna samo žena, već jednako i muškarac, a njegova uloga posebno je značajna u početku roditeljstva, dok je dijete sasvim malo i zavisno od majke. Ako partnerski odnos nije zadovoljavajući, žena će vjerojatno produžiti simbiozu s djetetom, fiksirati se u ulozi majke i u vlastitom djetetu kompenzovati potrebu za ljubavlju. Ovo je još jedno od uobičajenih "rješenja" koje vremenom postaje problem.

Ne zaboravite da žena – i kad je majka, i kad je  hranitelj, i kad je ljubavnica, i kad je kuharica, i kad je profesionalka, osoba s vlastitim potrebama, koja se razvija i osvještava sebe i život kroz različita iskustva i uloge. Nije dovoljno da žene imaju samo jedan dan u godini. Dan u kojem svi sebe zavaravamo da činimo nešto za žene kupujući jeftinu šminku i cvijeće. Poštujte svoju majku, sestru, djevojku, suprugu, kćerku svaki dan. Pokažite im da ih volite! Jer svaki je dan, Dan žena!

ZA ONE KOJI RAZMIŠLJAJU
free counters

BROJAČ POSJETA
47120

Powered by Blogger.ba


Myspace Cool Cards at WishAFriend.com